Πώς λειτουργούν οι αποσκληρυντές νερού και γιατί ίσως χρειάζεστε ένα.

Αντιμετωπίζετε συνεχώς προβλήματα εξαιτίας του σκληρού νερού και χρειάζεστε έναν αποσκληρυντή νερού … αλλά τι σημαίνει αυτό;

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να αποσκληρύνετε το νερό του σπιτιού σας ή της επιχείρησής σας, καθώς τα προβλήματα με το σκληρό νερό μπορούν να προκαλέσουν σημαντική φθορά ή και ολοκληρωτική καταστροφή των υδραυλικών σας εγκαταστάσεων – εξαρτημάτων, καθώς ενώ τα μαλλιά και το δέρμα σας δεν το ‘αγαπούν καθόλου. Παράλληλα το να κρατήσετε τους χώρους του σπιτιού ή της επιχείρησης καθαρούς, αποτελεί έναν αγώνα δρόμου. Για μια λίστα με μέρη του σπιτιού σας που επηρεάζονται αρνητικά από το σκληρό νερό, κάντε κλικ εδώ.

Εάν πρόκειται να εγκαταστήσετε ένα αποσκληρυντή νερού στο σπίτι σας για να φροντίσετε αυτά τα θέματα, ίσως να θέλετε να μάθετε ποια είναι η αρχή λειτουργίας του.

Σκληρό νερό έναντι μαλακού νερού

Υπάρχουν περισσότερα στο νερό του σπιτιού σας από το H2O. Η ποιότητα του νερού διαφέρει ανάλογα με το πού ζείτε και αν παίρνετε νερό από έναν δήμο ή μία ιδιωτική γεώτρηση ή πηγάδι. Και οι δύο πηγές είναι γνωστό ότι περιέχουν μία ποικιλία αλάτων.

Τα άλατα στο νερό είναι αυτά που καθιστούν ένα συγκεκριμένο νερό «σκληρό». Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι τα πιο κοινά μέταλλα που υπάρχουν στο νερό. Συνήθως, τα άλατα έρχονται εκεί επειδή τα υπόγεια ύδατα διαλύουν πετρώματα όπως ο ασβεστόλιθος ή μέταλλα, όπως ο σίδηρος και διάφορες ενώσεις, μεταφέρονται με το νερό μέχρι να φτάσουν στο σπίτι σας.

Αυτά τα διαλυμένα στερεά μπορούν να προκαλέσουν μια συσσωρευμένη επικάθηση σε όλα, από τα πιάτα, στους σωλήνες, στα θερμαντικά στοιχεία των συσκευών σας, στο δικό σας σώμα. Το άφρισμα του σαπουνιού και τα φραγμένα ή διαβρωμένα υδραυλικά είναι συνήθως το αποτέλεσμα του σκληρού νερού.

Οι αποσκληρυντές νερού απομακρύνουν από τα άλατα σκληρότητας, καθιστώντας ευκολότερο τον καθαρισμό του σπιτιού και των ρούχων σας, ενώ παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των συσκευών που χρησιμοποιούν νερό.

Πώς το σκληρό νερό γίνεται μαλακό – Η διαδικασία ιοντο-εναλλαγής

Πώς λοιπόν οι αποσκληρυντές νερού δεσμεύουν τα άλατα ασβεστίου και μαγνησίου ; Εδώ είναι που αναλαμβάνει τα ηνία η επιστήμη για την επεξεργασία του πόσιμου νερού !

Οι αποσκληρυντές νερού χρησιμοποιούν μια διαδικασία που ονομάζεται ανταλλαγή ιόντων για να απομακρύνουν στοιχεία όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το μαγγάνιο – αντικαθιστώντας τα με ιόντα νατρίου.

Τα ιόντα είναι άτομα ή μόρια που φέρουν είτε θετικό είτε αρνητικό φορτίο επειδή υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ ηλεκτρονίων και πρωτονίων. Τα κατιόντα έχουν μια θετική φόρτιση και τα ανιόντα έχουν αρνητικό φορτίο.

Το ασβέστιο (Ca + 2), το μαγνήσιο (Mg + 2), ο σίδηρος (Fe + 3) και το νάτριο (Na +) είναι όλα θετικά φορτισμένα ιόντα – κατιόντα. Ωστόσο, το νάτριο έχει πολύ ασθενέστερη φόρτιση, πράγμα που επιτρέπει την ανταλλαγή.

Η διαδικασία ανταλλαγής ιόντων στην αποσκλήρυνση του νερού

Το υλικό που χρησιμοποιούν οι αποσκληρυντές νερού είναι είτε κόκκοι ρητίνης ιοντο-ανταλλαγής είτε ζεόλιθος, το οποίο είναι ένα ειδικό ανόργανο μέταλλο που έρχεται με τη μορφή μικροσκοπικών κρυστάλλων. Κάθε στρώση ρητίνης είναι αρνητικά φορτισμένη και έχει χώρο για να συγκρατήσει θετικά ιόντα.

Η αναγεννημένη ρητίνη αρχίζει να συγκρατεί τα αδύναμα φορτισμένα ιόντα νατρίου. Καθώς το σκληρό νερό περνά μέσα από τη κλίνη της ρητίνης, το ισχυρότερο φορτισμένο ασβέστιο ή μαγνήσιο έλκεται από τους κόκκους της ρητίνης, όπως συμβαίνει με ένα μαγνήτη. Δεδομένου ότι τα άλατα του ασβεστίου και μαγνησίου έχουν υψηλότερο θετικό φορτίο από το νάτριο, θα εκτοπίσουν τα ιόντα νατρίου και θα πάρουν τη θέση τους.

Όλα τα άλατα σκληρότητας παραμένουν παγιδευμένα στο εσωτερικό του δοχείου ρητίνης του αποσκληρυντή ενώ το νερό – H2O, με μερικά πρόσθετα ιόντα νατρίου, τροφοδοτείται σε όλο το σπίτι για χρήση. Δεν υπάρχει πλέον κανένας σχηματισμός αλάτων στις επιφάνειες !

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το μαλακό νερό δεν είναι αλμυρό νερό, περιέχει μόνο μία μικρή ποσότητα νατρίου λόγω της διαδικασίας ανταλλαγής ιόντων. Συνήθως λιγότερο από αυτό που περιέχεται σε 60 gr κίτρινου τυριού !

Μπορεί να αναρωτιέστε τι συμβαίνει με τα άλατα σκληρότητας που είναι παγιδευμένα μέσα στο δοχείο του αποσκληρυντή σας. Εάν όλοι οι κόκκοι της ρητίνης είναι κορεσμένοι με ασβέστιο, μαγνήσιο, κλπ., Πώς μπορεί να αποσκληρυνθεί περισσότερο νερό στο μέλλον; Εκεί πραγματοποιείται το δεύτερο μέρος της διαδικασίας αποσκλήρυνσης του νερού: Αναγέννηση!

Αναγέννηση – Πώς οι αποσκληρυντές νερού συνεχίζουν να λειτουργούν
Η Αναγέννηση είναι μια διαδικασία κατά την διάρκεια της οποίας ένα σύστημα αποσκλήρυνσης του νερού καθαρίζει και επαναφορτίζεται έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει να παρέχει στο σπίτι σας μαλακό νερό.
Όλοι οι αποσκληρυντές νερού συνοδεύονται από ένα δεύτερο δοχείο αποθήκευσης. Αυτό είναι όπου ο ιδιοκτήτης του συστήματος θα χρειαστεί να προσθέσει αλάτι. Νερό προστίθεται στη δεξαμενή αυτόματα βάσει προγραμματισμού, για να δημιουργηθεί ένα διάλυμα αλατιού που ονομάζεται άλμη. Επομένως, αυτό το μέρος του αποσκληρυντή είναι γνωστό ως το δοχείο άλμης.
Κατά τη διάρκεια της αναγέννησης, η βαλβίδα ελέγχου του αποσκληρυντή θα αναρροφήσει το διάλυμα άλμης και θα το τροφοδοτήσει στο δοχείο με τη ρητίνη και η διαδικασία ανταλλαγής ιόντων θα επαναληφθεί, αλλά αυτή τη φορά αντίστροφα.
Όλη η ρητίνη βρίσκεται πλέον σε διάλυμα άλμης. Τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου που έχουν δεσμευτεί από τη ρητίνη απελευθερώνονται και η ρητίνη ‘φορτίζεται’ με ιόντα νατρίου. Ο αποσκληρυντής νερού καθαρίζεται και απολυμαίνεται κατά τη διάρκεια της αναγέννησης. Τέλος, το νερό που περιέχει τα ανεπιθύμητα άλατα και άλλα πρόσθετα, ξεπλένεται προς την αποχέτευση. Η όλη διαδικασία της αναγέννησης διαρκεί 1,5 με 2 ώρες και πραγματοποιείται βάσει χρονικού ή ογκομετρικού προγραμματισμού. Στους οικιακούς αποσκληρυντές προγραμματίζεται να διενεργηθεί μετά τα μεσάνυχτα, όταν δεν υπάρχει κατανάλωση νερού, ενώ στα επαγγελματικά συστήματα διενεργείται με βάση την κατανάλωση του νερού (ογκομετρικός προγραμματισμός).

Ιοντο-εναλλαγή κατά τη διάρκεια της αναγέννησης

 

 Χρειάζεστε ένα αποσκληρυντή νερού;

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι αποσκληρυντές νερού αποτελούν είδος πολυτελείας. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι απαραίτητοι μόνο στη περίπτωση που το νερό προέρχεται από ένα ιδιωτικό πηγάδι ή ιδιωτική γεώτρηση με εξαιρετικά σκληρό νερό. Αυτό δεν είναι αληθές. Εάν έχετε μία ιδιωτική γεώτρηση, προφανώς και θα χρειαστείτε ένα αποσκληρυντή νερού, και πιθανώς άλλους τύπους φιλτραρίσματος για να βελτιώσετε την ποιότητα του νερού.

Ωστόσο, και οι άνθρωποι που ζουν ή δραστηριοποιούνται στην πόλη έχουν σκληρό νερό που προέρχεται από τη βρύση. Ειδικά, στο μεγαλύτερο μέρος του υπεδάφους της Ελλάδας, υπάρχουν ασβεστολιθικά πετρώματα, τα οποία προδίδουν αυξημένη σκληρότητα στα νερά των γεωτρήσεων. Οι δήμοι υποχρεούνται να επεξεργάζονται το νερό, να το καθαρίζουν από αιωρούμενα σωματίδια, να το αποστειρώνουν, αλλά δεν αφαιρούν τα ανόργανα συστατικά της σκληρότητας, επειδή δεν είναι επιβλαβή για την υγεία μας.

Το σύγχρονο σπίτι και η σύγχρονη επιχείρηση εξαρτώνται από το μαλακό νερό. Οι συσκευές υψηλής απόδοσης δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί όταν ‘υποφέρουν’ και καταπονούνται από σκληρό νερό. Τα πλυντήρια πιάτων, τα πλυντήρια ρούχων και όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούν νερό, καταλήγουν να έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής λόγω του σκληρού νερού. Αν παρατηρήσετε αυξημένες επικαθήσεις αλάτων στις επιφάνειες των χώρων χρήσης νερού, εάν οι πετσέτες σας είναι σκληρές και δύσκαμπτες ή εάν χρειάζεστε αρκετό χρόνο για να αφρίσει το σαπούνι και να πάρετε ένα ωραίο ντους … σίγουρα έχετε προβλήματα του σκληρού νερού.

Για όσους έχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα του νερού που χρησιμοποιούν ή πιθανή μόλυνση αυτού, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ειδικό τεστ που διαθέτει η Biomec και για να λάβετε άμεσα τις απαντήσεις που χρειάζεστε.

Εναλλακτικά, μπορείτε να μας αποστείλετε ένα δείγμα του νερού σας και να το εξετάσουμε εμείς, χωρίς καμία επιβάρυνση και υποχρέωση από την πλευρά σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα !